Mike Winkelmann(Beeple) is een Amerikaanse grafisch ontwerper. In mei 2007 tekende hij een afbeelding van zijn oom Joe, noemde die Uber Jay (de bijnaam van Mike voor zijn oom) en deelde deze online. De volgende dag maakte hij nog een afbeelding en zette die opnieuw online. De volgende dag deed hij hetzelfde, en de volgende dag.
In feite heeft Mike de afgelopen 13 jaar elke dag een nieuwe afbeelding geüpload. Je kunt ze zien op zijn Instagram-feed ‘beeple_crap’: Beeple is zijn nom de plume in de grafische artiestmodus.
Aanvankelijk was het een goede manier voor hem om zijn vaardigheden te verkopen aan internetbewuste klanten, waaronder Apple, Nike, Coca-Cola, Louis Vuitton en een groot aantal popsterren, van Justin Bieber tot Katy Perry.
Op 11 maart verkocht Beeplevoor $ 70 miljoen (42329.453 ETH) zijn NFT ‘the first 5000 days’. Nu zegt de koper van de NFT dat hij bereid was meer te betalen, maar waarom?
Hij zei dat de opkomst van niet-vervangbare tokens, of NFT’s, een nieuw tijdperk inluidt waarin technologie kunstenaars en verzamelaars over de hele wereld in staat heeft gesteld kunst gemakkelijker en democratischer te kopen en verkopen.
“Deze NFT is een belangrijk stuk kunstgeschiedenis”, zei Sundaresan. “Soms duurt het even voordat iedereen deze dingen herkent en beseft. Ik vind het goed. Ik had de kans om deel uit te maken van deze zeer belangrijke verschuiving in hoe kunst al eeuwenlang wordt waargenomen.”
“Er zullen honderdduizenden mensen van over de hele wereld zijn die dit medium gaan gebruiken, een digitaal native medium om geld te verdienen met kunst”, zei Sundaresan. “Er komt een economie omheen. ”
Hij zei dat hoewel de kunstwereld eeuwenlang de exclusieve bevoegdheid was van rijke, grotendeels blanke westerse verzamelaars en kunstenaars, NFT’s “kunstenaars in de Filippijnen, Thailand of India nu hebben toegestaan om hun eerste $ 1.000 of $ 500 op internet te verdienen.”
Sundaresan weigerde precies te zeggen hoeveel hij bereid was te betalen voor het werk. Hij zei dat hij bij de Christie’s-veiling wist dat “het concurrerend zou zijn” en een plafondprijs in gedachten had die hoger was dan de $ 69,3 miljoen die hij betaalde.
“We hadden wel een hogere limiet”, zei hij. “Ik was erg gemotiveerd en klaar om verder te gaan dan wat we ervoor betaalden.”
Toen hem werd gevraagd wat zijn Beeple van $ 69 miljoen waard zou kunnen zijn in een jaar of zelfs 10 jaar, zei Sundaresan dat hij geen plannen had om het te verkopen. Maar hij liet doorschemeren dat hij misschien manieren zou vinden om er “geld mee te verdienen” door stukken ervan aan te bieden of het in een virtueel museum weer te geven.
“Het stuk gaat een eigen leven gaan leiden, dat maakt NFT’s echt interessant”, zei hij. “Het mag dan niet zomaar een kunstwerk zijn, het kan duizenden andere dingen worden. Maar ik zal het niet snel verkopen.”