Wat is een NFT?

Wellicht heb jij de afgelopen weken de term NFT voorbij zien komen. NFT is momenteel een hot-topic binnen de crypto wereld. De beroemde digitale kunstenaar Mike Winklemann, beter bekend als “Beeple”, maakte bijvoorbeeld een compositie van 5.000 dagelijkse tekeningen om misschien wel de beroemdste NFT van het moment te creëren, “EVERYDAYS: The First 5000 Days”, dat voor een recordbedrag bij Christie’s werd verkocht. het breken van $ 69,3 miljoen.

Een NFT staat voor Non-fungible token en is een digitaal item dat (digitale) objecten uit de echte wereld vertegenwoordigt, zoals kunst, muziek, in-game-items en video’s. NFTS worden online gekocht en verkocht met cryptocurrency.

Hoewel NFTs al sinds 2014 bestaan, krijgen NFT’s nu bekendheid omdat ze een steeds populairdere manier worden om digitale kunstwerken te kopen en verkopen. Echter is er met NFTs veel meer mogelijk dan alleen het kopen of verkopen van digitale kunst.

NFT’s zijn uniek en hebben unieke identificatiecodes op het blockchain. Hierdoor wordt de koper van de NFT in staat gesteld om een digitaal origineel item te bezitten. Kortom: een NFT dient als eigendomsbewijs van een digitaal bestand.

Wat is het verschil tussen NFT en cryptocurrency

Het is over het algemeen gebouwd met dezelfde soort programmering als cryptocurrency, zoals Bitcoin of Ethereum, maar dat is de enige overeenkomst.

Fysiek geld en cryptocurrencies zijn ‘fungible’, wat betekent dat ze voor elkaar kunnen worden verhandeld of ingewisseld. Ze zijn ook gelijk in waarde – een dollar is altijd een andere dollar waard; de ene Bitcoin is altijd gelijk aan de andere Bitcoin. De fungibiliteit van Crypto maakt het een vertrouwd middel om transacties op de blockchain uit te voeren.

Echter is een NFT uniek, dus anders.  Elke NFT heeft een ID en en Hash die het onmogelijk maakt dat NFT’s voor of gelijk aan elkaar worden uitgewisseld (vandaar niet-fungeerbaar). Eén NBA Top Shot-clip is bijvoorbeeld niet gelijk aan EVERYDAYS, simpelweg omdat het beide NFT’s zijn. (Eén NBA Top Shot-clip is trouwens niet per se gelijk aan een andere NBA Top Shot-clip.)

Hoe werkt een NFT?

NFT’s staan geregistreerd op een blockchain. Een blockchain is een gedistribueerd grootboek dat transacties registreert. In het bijzonder worden NFT’s meestal bewaard op de Ethereum-blockchain, hoewel andere blockchains ze ook ondersteunen.

Een NFT wordt gemaakt of “geslagen” van digitale objecten die zowel materiële als immateriële items vertegenwoordigen, waaronder:

  • Kunst
  • GIF’s
  • Video’s en sporthoogtepunten
  • Verzamelobjecten
  • Virtuele avatars en skins voor videogames
  • Muziek

Zelfs tweets tellen. Twitter-medeoprichter Jack Dorsey verkocht zijn eerste tweet ooit als NFT voor meer dan $ 2,9 miljoen.

In wezen zijn NFT’s als fysieke verzamelobjecten, alleen digitaal. Dus in plaats van een echt schilderij aan de muur te hangen, krijgt de koper in plaats daarvan een digitaal bestand. Het betekent niet dat een NFT altijd het digitale betand is. Belangrijk is om te weten welke data on chain of off chain is geregistreerd. Echter is NFT altijd een exclusieve eigendomsrechten. NFT’s kunnen slechts één eigenaar tegelijk hebben. De unieke gegevens van NFT’s maken het gemakkelijk om hun eigendom te verifiëren en tokens over te dragen tussen eigenaren.

Waar kunnen NFTs voor worden gebruikt?

Blockchain-technologie en NFT’s bieden artiesten en makers van inhoud een unieke kans om geld te verdienen met hun waren. Zo zijn kunstenaars niet langer afhankelijk van galeries of veilinghuizen om hun kunst te verkopen. In plaats daarvan kan de artiest het rechtstreeks aan de consument verkopen als een NFT, waardoor ze ook meer van de winst kunnen houden. Bovendien kunnen kunstenaars royalty’s programmeren als meta data, zodat ze een percentage van de doorverkoop ontvangen wanneer hun kunst aan een nieuwe eigenaar wordt verkocht. Dit is een aantrekkelijke eigenschap, aangezien kunstenaars over het algemeen geen toekomstige opbrengsten ontvangen nadat hun kunst voor het eerst is verkocht.

Kunst is zeker niet de enige manier om geld te verdienen met NFT’s! Merken als Charmin en Taco Bell hebben NFT-kunst met een thema geveild om geld in te zamelen voor het goede doel. Charmin noemde zijn aanbod “NFTP” (niet-fungible toiletpapier), en Taco Bell’s NFT-kunst was binnen enkele minuten uitverkocht, met de hoogste biedingen die binnenkwamen op 1,5 verpakte ether (WETH) – gelijk aan $ 3.723,83 op het moment van schrijven.

Zelfs beroemdheden als Snoop Dogg en Lindsay Lohan springen op de NFT-trein en geven unieke herinneringen, kunstwerken en momenten vrij als beveiligde NFT’s.

Daarnaast zijn er nog veel meer toekomstige business cases voor NFTs.

 

 

 

 

Meest recente berichten: NFT Actueel

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *