NFT Beeple

Kunstenaar Mike Winkelmann, ook bekend als Beeple, werd het uithangbord van de NFT-rage toen zijn digitale kunstwerk Everydays: The First 5000 Days in maart voor een recordbedrag van $ 69,3 miljoen werd verkocht.

De verkoop werd ondersteund door een NFT, of niet-vervangbare token, die het eigendom van digitale activa verifieert. De soms duizelingwekkende bedragen die een paar maanden geleden in het heetst van de strijd aan NFT-transacties waren vastgemaakt – en toen de markt kort daarna afkoelde hebben sceptici doen geloven dat het allemaal maar een zeepbel is.

Maar Winkelmann maakt gebruik van de hype rond zijn eigen succes om een duurzamere markt voor NFT’s te creëren via zijn nieuwe onderneming Wenew. Wenew is een samengesteld NFT platform voor historische en iconische momenten in sport, politiek, geschiedenis, mode en meer.

Elke collectie wordt gemaakt in samenwerking met de persoon, het landgoed of de organisatie achter het moment, inclusief IRL-ervaringen voor de koper. De eerste veiling van Wenew zal bijvoorbeeld het wedstrijd winnende punt van tenniskampioen Andy Murray op Wimbledon 2013 bevatten, dat was de eerste keer in 77 jaar dat een Britse speler de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Grand Slam-titel won. Degene die het bod wint, krijgt ook de kans om een ​​wedstrijd met Murray te spelen op Wimbledon en ontvangt twee toegangskaarten voor de Wimbledon-finale van 2022.

“We proberen echt zoveel mogelijk waarde toe te voegen aan deze NFT’s”, zegt Winkelmann. “Iedereen [vraagt], wat geeft NFT’s waarde? En het is echt niet anders dan welk ander medium dan ook, of dat nu muziek of schilderijen is. Het zijn de emotionele connecties die we hebben die mensen raken.”

Winkelmann koos ervoor om een ​​platform van bestaande culturele mijlpalen te creëren in plaats van bijvoorbeeld het cureren en veilen van originele digitale kunst als een manier om de waarde van NFT’s af te stemmen op deze waardevolle momenten in de geschiedenis.

“Dit is iets dat op een andere manier contact maakt met mensen dan digitale kunst”, zegt hij. “Door momenten te nemen die we al relevantie hebben gegeven in cultuur, is het een andere use-case voor NFT’s waarvan ik denk dat het mensen de waarde van deze dingen op een andere manier zal laten zien.”

Toch is een van de hardnekkige kritieken op verkoopmomenten zoals Murray’s overwinning, of andere iconische sportmomenten zoals NBA Top Shot, of memes, tweets, enzovoort, dat ze al voor iedereen toegankelijk zijn. In zekere zin geeft het aanbieden van fysieke ervaringen het gevoel dat je niet alleen een YouTube-clip koopt.

Dat gezegd hebbende, ziet Winkelmann de benadering van Wenew niet als een afwijzing van de waarde van NFT’s zoals het is. “Heeft de NFT zelf waarde zonder die dingen? Absoluut, maar het kan geen kwaad om die dingen te hebben”, zegt hij. “Het is bijna een relatie tussen de verzamelaar en de maker die in de loop van de tijd kan evolueren. Het is absoluut iets dat er waarde aan toevoegt en dat volgens ons een andere onderscheidende factor is van de andere NFT-platforms.”

Met een platform als Wenew is er ook de vraag wie de curator is en wat ze belangrijk vinden. Met andere woorden, hoe inclusief zullen deze collecties zijn? “We richten ons veel op de waarden van diversiteit en zorgen ervoor dat de momenten die we presenteren een indicatie zijn van de wereld waarin we leven, niet van de media die we ervaren”, zegt Michael Figge, partner en CEO van Wenew. “We houden ons aan een zeer strakke definitie van wat een moment is, en we proberen niet alles voor iedereen te zijn. We zijn gewoon op zoek naar de allerbeste momenten die gecreëerd zijn door influencers of culture.”

Op dit moment maakt Wenew geen andere samenwerkingen bekend die Murray en Wimbledon zullen volgen. Maar Figge zegt dat ze naar momenten kijken “met de lens om ervoor te zorgen dat diversiteit superbelangrijk is.”

NFT Wenew

Een andere zorg voor Wenew, en echt de crypto-ruimte in het algemeen, is de impact op het milieu.Het mijnbouwproces dat NFT’s creëert, of cryptocurrency zoals Bitcoin, maakt gebruik van krachtige computers die op hun beurt enorme hoeveelheden energie vereisen. Volgens een schatting heeft het maken van een gemiddelde NFT een CO2-voetafdruk van meer dan 200 kilogram, wat hetzelfde is als 500 mijl rijden in een auto op gas.

“Een groot deel van onze focus met [Wenew] is ervoor te zorgen dat het op een zeer duurzame manier wordt gedaan”, zegt Winkelmann, die eerder dit jaar deelnam aan een koolstofneutrale digitale kunstshow via de Open Earth Foundation die $ 6,6 miljoen ophaalde.

Voordat Wenew met zijn veilingen in grote omloop komt, zal het bedrijf Layer 2-oplossingen gebruiken, wat in feite een reeks protocollen zijn om transacties buiten de blockchain te verwerken om te helpen met schaalbaarheid, snelheid en duurzaamheid.

Het is slechts een van de manieren waarop Winkelmann en Figge Wenew zien als een langetermijnplatform en niet alleen hier voor de hype. “Er is een goudkoorts [in] NFT’s, zoals: ‘Je moet nu instappen of het moment gaat voorbij.’ We geloven dit absoluut niet”, zegt Winkelmann. “We hanteren een zeer langzaam en stabiel releaseschema om ervoor te zorgen dat elk moment het respect krijgt dat het verdient en om er zoveel mogelijk waarde en educatie aan toe te voegen.”

Figge voegt toe: “In tegenstelling tot veel andere aanbiedingen die proberen te lanceren met ‘Hier is hoeveel geld we hebben opgehaald’ of ‘Hier is hoeveel dingen we te koop hebben’, gaan we echt over de kwaliteit van het verhaal. We denken dat onze momenten zo waardevol zijn dat mensen ze willen doorgeven in hun testament.”

Meest recente berichten: NFT Actueel

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *