Wat is NFT ‘Gas fee’?

“Gas fee” zijn de transactiekosten die gebruikers betalen aan ‘miners’ op een blockchain om hun transactie in het blok te laten opnemen. Transacties zijn alle activiteiten op het blokchain. Hieronder een aantal voorbeelden van transactiekosten van NFTs:

  • Het kopen / verkopen van een NFT:
  • Het slaan(minten) van je NFT

De transacties op het blockchain werken volgens een standaard vraag- en aanbodmechanisme. Als er meer vraag is naar transacties, kunnen ‘miners’ ervoor kiezen om de transacties op te nemen die meer betalen, waardoor gebruikers worden gedwongen meer te betalen om hun transacties snel en efficiënt te laten verwerken. Gebruikers van Ethereum kunnen er ook voor kiezen om meer te betalen voor snellere transacties, zoals te zien is in het onderstaande diagram. Kortom: de prijzen van ’gas fee’ kunnen enorm fluctueren! Het is belangrijk om de prijs van ‘gas fee’ in de gaten te houden en tevens in je achterhoofd houden wanneer je een NFT koopt of verkoopt.

Wanneer je namelijk een NFT koopt voor ongeveer 30,- aan Ethereum op Rarible kan het je uiteindelijk meer dan 200,- kosten! Want naast de aankoopprijs van 30,- betaal je ook de Gas fee. In dit voorbeeld was de gas fee uiteindelijk meer dan 170,- euro

Voor het Ethereum blockchain zijn verschillende websites waar u de ‘gas price’ kunt volgen, zoals ethgastation.info. ethereumprice.org of op etherscan.io/gastracker.

NFT gas fee

Wat is Gwei?

Gas fee wordt niet in euro of in dollars getoond, maar in de ‘currency’ van de blockchain. In het geval van het Ethereum blockchain is dit ETH, echter gaat om kleine bedragen waardoor gigawei(Gwei) wordt gebruikt. Gwei kan je vergelijk met de eurocent van de euro. Gwei is één miljard ETH.

‘Gas price’ en ‘Gas Limit’

‘Gas fee’ bestaat uit twee onderdelen. De ‘gas price’ en de ‘gas limit’. De gas price is de prijs die de gebruiker van het blockchain bereid is om te betalen om zijn transactie op het blockchain te voltooien. Kan en/of wil je meer ‘gas fee’ betalen dan verloopt je transactie op het blockchain sneller. Dit wordt bepaald door de gebruiker zelf. Veel ‘cypto wallets’ geven suggesties voor redelijke prijzen voor afhandelingen van transacties op het blockchain.

Gaslimiet” verwijst naar de maximale hoeveelheid gas (of energie) die u bereid bent te besteden aan een bepaalde transactie. De standaard ‘gas limit’ voor NFT transactie is 21.000 gwei.

Let op: wanneer je een te lage ‘gas fee’ of ‘gas limit’ opgeeft voor jouw transactie is de kans dat de transactie niet wordt voltooid, echter ben je dan wel jouw geld kwijt!

Hoe bereken ik ‘gas fee’?

Om deze vraag het best te beantwoorden wordt er een voorbeeld beschreven:

Jij wilt je eerste NFT ‘minten’ en je zet de ‘gas price’ op 150 Gwei en je ‘gas limit’ op 30.000 gas. Wanneer de transactie is afgehandeld en er is 25.000 gas gebruikt, betaal je uiteindelijk dus 150 Gwei x 25.000 gas = 3.750,000 Gwei omgerekend in ethereum 0,0375 ETH(3750,000 / 1,000,000,000).

NFT Gas fee

Meest recente berichten: NFT Actueel

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *